SZKOLENIE OKRESOWE BHP DLA PRACODAWCÓW I INNYCH OSÓB NA STANOWISKACH KIEROWNICZYCH


Podstawa prawna:

Rozporządzenie MPIPS z dnia 26.09.1997 r. w sprawie ogólnych przepisów BHP Rozporządzenie MGiP z dnia 27.07.2004 r. w sprawie szkolenia w dziedzinie BHP Ustawa Kodeks Pracy (Dz. U. 1998 r. Nr 21, poz. 94, ze zm.).


Cel szkolenia:

Celem szkolenia jest aktualizacja i uzupełnienie wiedzy i umiejętności w szczególności z zakresu:

  • oceny zagrożeń występujących w procesach pracy oraz ryzyka związanego z tymi zagrożeniami;
  • kształtowania bezpiecznych i higienicznych warunków pracy;
  • ochrony pracowników przed zagrożeniami związanymi z wykonywaną pracą.


Uczestnicy szkolenia:

Szkolenie jest przeznaczone dla:

  • pracodawców, w tym osób kierujących przedsiębiorstwami państwowymi, spółkami, zakładami prywatnymi, urzędami, spółdzielniami;
  • innych osób kierujących pracownikami (mistrzów, brygadzistów, kierowników wydziałów i innych komórek organizacyjnych).


Forma kształcenia:

Samokształcenie kierowane to forma szkolenia umożliwiająca uzyskanie, zaktualizowanie i uzupełnianie wiedzy i umiejętności w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy, na podstawie materiałów przekazanych przez organizatora szkolenia, w szczególności przy zastosowaniu poczty i Internetu, przy jednoczesnym zapewnieniu konsultacji z osobami spełniającymi wymagania dla wykładowców.
Forma samokształcenia kierowanego prowadzona zgodnie z rozporządzeniem Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 27 lipca 2004 r. w sprawie szkolenia w dziedzinie bezpieczeństwa i higieny pracy (Dz. U. 2004 r. Nr 180, poz. 1860 z późniejszymi zmianami).


Ramowy program szkolenia:

Wybrane regulacje prawne z zakresu prawa pracy dotyczące bezpieczeństwa i higieny pracy, z omówieniem źródeł prawa międzynarodowego (dyrektyw WE, konwencji MOP):

  1. aktualne przepisy (z uwzględnieniem zmian), w tym dotyczące:
    • obowiązków w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy oraz
    • odpowiedzialności za naruszenie przepisów i zasad bhp;
    • ochrony pracy kobiet i młodocianych;
    • profilaktycznej opieki zdrowotnej nad pracownikami;
    • szkolenia w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy;
    • organizacji nadzoru i kontroli warunków pracy;
  2. problemy związane z interpretacją niektórych przepisów.

Identyfikacja, analiza i ocena zagrożeń czynnikami szkodliwymi dla zdrowia, uciążliwymi i niebezpiecznymi oraz ocena ryzyka związanego z tymi zagrożeniami.

Organizacja i metody kształtowania bezpiecznych i higienicznych warunków pracy, z uwzględnieniem stanowisk wyposażonych w monitory ekranowe; zarządzanie bezpieczeństwem i higieną pracy.

Analiza okoliczności i przyczyn wypadków przy pracy i chorób zawodowych oraz związana z nimi profilaktyka; omówienie przyczyn charakterystycznych wypadków przy pracy, ze szczególnym uwzględnieniem wypadków powstałych na skutek niewłaściwej organizacji pracy, oraz związanej z nimi profilaktyki.

Organizacja i metodyka szkolenia w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy (z uwzględnieniem metod prowadzenia instruktażu stanowiskowego) oraz kształtowanie bezpiecznych zachowań pracowników w procesach pracy.

Zasady postępowania w razie wypadku w czasie pracy i w sytuacjach zagrożeń (np. pożaru, awarii), w tym zasady udzielania pierwszej pomocy w razie wypadku.

Skutki ekonomiczne niewłaściwych warunków pracy (np. świadczenia z tytułu warunków pracy, składka na ubezpieczenia społeczne pracowników).

Problemy ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska naturalnego.